topicon

Miajens o sebbe

Hembryggeriet i Gnesta är Sveriges första bryggeriföretag för hembryggning. Företaget har skapats för dig som är ölintresserad och vill brygga eget öl. Hos oss får du lära dig ölbryggningens grunder och du får tips om hur du skapar egna ölrecept.

Företaget ägs av medlemmar i familjen Spendrup.

 

 

Våra Handledare

Idag har bryggeriet de erfarna handledarna Nils, Jonas och Sebastian som hjälper dig med din bryggning

 

Hembryggeriets historia

Hembryggeriets i Gnesta ligger i de gamla lokalerna som en gång i tiden utgjorde Gnesta Bryggeri. Bryggeriet anlades ursprunglien i slutet av artonhundratalet men verksamheten lades ner 1963.
Bryggeribyggnaden har dock stått kvar fram till våra dagar och ägs idag av en stiftelse och förvaltas av konstföreningen Art Lab i Gnesta.

För drygt hundra år sedan fanns ca 300 bryggerier i Sverige. Nästan ett bryggeri i varje tätort och stad. Verksamheterna var helt inriktade på den närliggande lokala marknaden. Så alltså också i Gnesta.

Nu efter drygt hundra år återuppstår en ny bryggeriverksamhet i huset. Men idag är inte verksamheten inriktad på att sälja öl till butiker och restauranger, utan istället att lära och underlätta för privatpersoner att brygga eget öl.

Kort om ölbryggning

Ölbryggning är ett av mänsklighetens allra äldsta hantverk med spår så långt tillbaka i tiden som 10000 år.

Råvarorna är mestadels mältat korn (malt), humle samt givetvis friskt vatten. Därtill används öljäst för att påbörja jäsningsprocessen.
Malt kan torkas eller rostas i varierande temperaturer vilket ger öltyperna olika smak och färgvarianter.
Humlen finns i en mängd varianter från flera delar av världen och används lite beroende på vilken öltyp man avser att framställa.
Också jästen finns i flera varianter. ”Överjästen” används till ale och stout och weissbier medan ”underjäst” framförallt används till olika lagerölstyper.

Processen går i korthet till så att krossad malt och vatten blandas i bryggpannan. Brygden värms sedan upp successivt i olika steg, alltmedan stärkelsen i kornet omvandlas till maltsocker och dextrin, så kallad vört.

Det sista steget i bryggprocessen är att koka vörten med humle för att bland annat ge ölet sin beska karaktär.
Bryggprocessen tar ca sju timmar i anspråk.

När vörten har kokat färdigt kyls den ned från 100 grader till ca 12 grader. Därefter pumpas den över till tankar eller fat där också jäst tillsätts för att starta en jäsningsprocess som totalt tar ca två veckor. Den första veckan jäser ölet i 10 – 20 graders temperatur beroende av öltyp men under den sista veckans lagringsfas skall ölets temperatur successivt sänkas ner till 2-3 grader Celsius.

Det sista steget i tillverkningsprocessen är att filtrera ölet och fylla det på flaskor och allra sist försluta flaskorna med en kapsyl.

Allt arbete utför du själv, men under handledning av Hembryggeriets personal.